Ο Μη-Κυβερνητικός Οργανισμός The European Cyprus Society, διοργάνωσε την Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, μια διαδικτυακή συζήτηση Youth Cycle αφιερωμένη στον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Μάριο Τόκα, με θέμα «Η ζωή και το έργο του Μάριου Τόκα». Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Κύπρος Τόκας, ανιψιός του μεγάλου Κύπριου μουσικοσυνθέτη, ο οποίος μας μίλησε για τον μουσικό και άνθρωπο Μάριο Τόκα, δίνοντας έμφαση στα επιτεύγματα του και στους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής του.

Ο Κύπρος Τόκας παρέθεσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία, εξοπλίζοντας τα μέλη του οργανισμού με γνώσεις και εμπειρίες σχετικές με τη ζωή και το έργο του Μάριου Τόκα. Σύμφωνα με τα λόγια του, ο Μάριος Τόκας υπήρξε από τα παιδικά του χρόνια ένα παιδί γεμάτο αγάπη για τη μουσική, και παρόλες τις δύσκολες στιγμές που από μικρός είχε να αντιμετωπίσει εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής του κατάστασης, είχε πετύχει το όνειρο του, να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική. Σπούδασε Φιλολογία και παράλληλα έκανε σπουδές στο Εθνικό Ωδείο, κερδίζοντας πολλά στοιχεία από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με τον Κύπρο Τόκα, η πρώτη του δισκογραφική δουλειά ήταν «Τα τραγούδια της παρέας», με τον Μανώλη Μητσιά και στη συνέχεια ακολούθησε ο δίσκος «Μικρά Ερωτικά», με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη. Στη συνέχεια, συνέβαλε στη δισκογραφική δουλειά «Στη Λεωφόρο της Αγάπης», σε συνεργασία με το Γιάννη Πάριο, τη Χαρούλα Αλεξίου, τη Δήμητρα Γαλάνη και το Διονύση Θεοδόση. Επιπλέον, ακολούθησε η συνεργασία του με τον Γιάννη Πάριο, με τη δουλειά «Σαν τρελό φορτηγό» και με το Δημήτρη Μητροπάνο «Η εθνική μας μοναξιά». Θεωρούσε τους συνεργάτες του, ασχέτως ειδικότητας, ως αναπόσπαστα κομμάτια της επιτυχίας του.

Ο Μάριος Τόκας πάντα ιεραρχούσε τα σημαντικότερα συστατικά της ζωής του ως εξής: θρησκεία, πατρίδα και οικογένεια. Μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο προώθησε το Κυπριακό πρόβλημα και επέδειξε μεγάλη αγάπη για την πατρίδα του, αποκτώντας το «Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στην Πατρίδα».

Κλείνοντας, ήταν λάτρης της ζωγραφικής και το ερασιτεχνικό του έργο περιλαμβάνει κυρίως αγιογραφίες και κατασκευές σε πέτρες σχετικά με χριστιανικά ζητήματα. Ο Μάριος Τόκας αποτέλεσε ένα από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες καθότι οι δίσκοι του είχαν πάρα πολλές πωλήσεις.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Κύπρος Τόκας απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων και έδωσε συμβουλές προς τους νέους καλλιτέχνες αλλά και γενικότερα στους νέους που βρίσκονται στην αρχή της πορείας τους. Ο συντονισμός της διαδικτυακής εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από την Αναστασία Αντωνίου, Υπεύθυνη Μελών του Οργανισμού μας.